Categories
Aktualności

Herbata i herbatniki w Kawiarence Naukowej

20 kwietnia odbyło się ostatnie w tym roku szkolnym spotkanie uczniów z Klubu Młodego Ekologa realizujących szkolny projekt „Kawiarenka Naukowa”. Tym razem spotkanie dotyczyło wiedzy na temat herbaty. Uczennice KME omówiły skład chemiczny herbaty, przedstawiły rodzaje herbat i ich wpływ na zdrowie człowieka. Zebrani dowiedzieli się, że herbata ma liczne właściwości zdrowotne: zwiększa koncentrację, zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, reguluje poziom cholesterolu. Z picia czarnej herbaty powinny zrezygnować osoby, które cierpią na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Herbata może zadziałać na nie drażniąco i nasilić dolegliwości.

Podczas spotkania można było delektować się ulubionym rodzajem herbaty. Uczniowie, przyczyniając się do ochrony środowiska, zawsze przynoszą z domu swoje kubki, w których najlepiej smakuje gorący napój. Prelegentki częstowały herbatą zieloną, czerwoną , czarną, białą. Nie zabrakło również herbatników pieczonych przez licealistki. Wszystkie cztery rodzaje herbat wytwarza się z liści krzewu (lub małego drzewa) Camellia sinensis. Słuchacze dowiedzieli się jak należy parzyć poszczególne rodzaje herbat, aby nie traciły swoich właściwości. Uczennice z klasy 2f pod kierunkiem pani Renaty Wrony przygotowały porcję wiedzy o herbacie z zakresu geografii – podały miejsca występowania herbaty na świecie i rodzaje gleb, na których ta roślina rośnie. Na koniec spotkania uczennice KME przygotowały grę dydaktyczną sprawdzającą wiedzę uczestników na temat herbaty i jej właściwości.

Koordynatorem projektu jest nauczycielka biologii pani Hanna Jaskuła.


Strona używa plików Cookies.
Skip to content