Kampania „Wybieraj bezpieczną żywność”
W ramach II odsłony kampanii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności(EFSA) pod tytułem „Wybieraj bezpieczną żywność” uczniowie naszej szkoły przygotowali wiele propozycji dotyczących Zdrowej i Bezpiecznej żywności.
Głównym celem kampanii jest zwiększenie wiedzy społeczeństwa na temat roli nauki w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności w UE oraz zachęcenie obywateli do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych.
Zagadnienia tegorocznej edycji kampanii obejmują następujące tematy:
1.Suplementy diety;
2.Higiena żywności;
3.Znakowanie żywności.
Informacje o kampanii i treściach dotyczących bezpiecznej żywności popularyzujemy na lekcjach biologii, chemii i lekcjach wychowawczych. Uczniowie klas pierwszych wykonali plakaty informacyjne, na których umieścili informacje dotyczące zdrowej i bezpiecznej żywności. Znalazły się tam składniki żywności wraz z zawartością energetyczną i wartością odżywczą. Na górnym holu w szkole uczniowie zawiesili informacje o zdrowej i bezpiecznej żywności. Uczniowie, pracownicy szkoły i nauczyciele mogli dowiedzieć się, jak sprawdzać i czytać etykiety na produktach, które substancje to alergeny, jak przygotowywać i przechowywać produkty spożywcze, co dodawane jest do żywności i w jakich ilościach mogą być dodawane suplementy. Na lekcjach omawiano tematy dotyczące składników żywności, opakowań, suplementów diety oraz pozytywnego i negatywnego wpływu na środowisko i organizmy. Uwagę poświęcono higienie żywności i stanowiska, na którym ją przygotowujemy. W ramach lekcji WOS-u uczniowie przygotowali prezentację, w której umieścili dokumenty i ustawy regulujące bezpieczną żywność zarówno w Polsce jak i w UE oraz opisali instytucje, które kontrolują bezpieczną żywność. Uczniowie poznali działanie takich instytucji jak GIS, EFSA oraz Inspektoratu Weterynarii, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Zdrową i bezpieczną żywność promują w naszej szkole także nauczyciele wychowania fizycznego podczas zajęć z edukacji prozdrowotnej. Nasze działania miały na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych działań w obszarze bezpieczeństwa żywności. Na holu szkolnym uczniowie pod opieką nauczyciela przygotowali potrawy Wigilijne – przygotowane w zdrowy i bezpieczny sposób, którymi częstowali swoich kolegów, koleżanki oraz nauczycieli. To była bardzo dobra lekcja podsumowująca kampanię dotyczącą Zdrowej i Bezpiecznej Żywności. Dodatkowo uczniowie przygotowali informacje dotyczące tych potraw – ich składników odżywczych oraz zawartości pokarmowych.
Wszystkie wykonane prace miały na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych działań w obszarze Zdrowej i Bezpiecznej Żywności.