Zimowe pączki…

Z okazji Tłustego Czwartku uczniowie klasy 1c wraz z opiekunem Klubu Młodego Ekologa panią Hanną Jaskuła przygotowali wystawę Zimowe pączki. Zaprezentowano jadalne pączki różnych drzew i krzewów oraz opisy ich właściwości zdrowotnych.
Aby pączki były zdrowe i dietetyczne trzeba wybrać się nieco w inne miejsce niż cukiernia – uczniowie proponują spacer do lasu, ogrodu. Pąki drzew są niezmiernie wartościowe, tak samo jak kiełki. Zawierają mnóstwo substancji aktywnych , które są potrzebne rozwijającym się tkankom. Jedzenie pąków drzew i krzewów jest elementem gemmoterapii, czyli to działu ziołolecznictwa wykorzystującego terapeutyczne działanie świeżych pąków i młodych pędów drzew i krzewów.
Pąki liściowe topoli, olchy, klonu, brzozy są jadalne, a dodatkowo pąki lipy, porzeczki, róży są bardzo smakowite. Pączki grabu, orzecha i dębu są gorzkie, ale dla zdrowia wystarczy jedna lub dwie sztuki.
Warto zgłębiać wiedzę z zakresu właściwości leczniczych pąków drzew, ale też trzeba pamiętać, żeby nie obrywaćwszystkichpąków z drzew, bo nie rozwiną się z nich liście.
Smacznego!
Klub Młodego Ekologa