W bieżącym roku szkolnym licealiści z Klubu Młodego Ekologa realizują projekt edukacyjny Kawiarenka naukowa. Kolejne spotkanie z tego cyklu dotyczyło zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Uczniowie mieli możliwość uczestniczenia jednocześnie w lekcji historii, biologii i geografii. Pani dyrektor Joanna Ostrowska opowiadała zgromadzonym o tradycjach panujących w Polsce i zachęcała młodzież do ich kultywowania. Uczniowie dowiedzieli się, że choinka przywędrowała na tereny Polski na przełomie XIX i XX wieku i jest symbolem rajskiego drzewa, nadzieją życia wiecznego. Polskim zwyczajem jestzostawianie jednego pustego nakrycia dla niespodziewanego gościa. Według pradawnych wierzeń, dodatkowe nakrycie przypominało o duszach zmarłych krewnych, którzy w czasie przesilenia zimowego przychodzili na ziemię. Z szacunkiem dmuchano na krzesła i ławy, by nie przysiąść odpoczywającej tam zbłąkanej duszy. Inną tradycją jest kładzenie siana pod wigilijny obrus, które jest symboliczną pamiątką narodzin Jezusa w stajence. Dawniej praktykowanym w wielu regionach Polski zwyczajem było wyciąganie źdźbła siana spod obrusa – im dłuższe, lub zielone, tym więcej pomyślności czekało danego człowieka w następnym roku. Połamane, krótkie lub żółte źdźbło wróżyło kłopoty. Tradycyjna kolacja wigilijna składa się z dwunastu postnych potraw, które symbolizują liczbę apostołów lub miesięcy. Należy skosztować wszystkich dań wigilijnych, aby zapewnić sobie dostatek w kolejnym roku. Każda potrawa ma znaczenie symboliczne.
Na stole, przy którym prowadzono rozmowy, znalazły się bardzo smaczne potrawy wigilijne przeznaczone do degustacji. Uczniowie Klubu Młodego Ekologa omawiali właściwości prozdrowotne poszczególnych wigilijnych smakołyków. Kapusta, groch, grzyby zawierają błonnik, który daje uczucie sytości, dlatego warto wypić kompot z suszu – przekonywała pani Hanna Jaskuła. Uczennice zachęcały do spożywania ryb, gdyż zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Porcję wiedzy geograficznej pod kierunkiem pani Renaty Wrony dostarczyli również uczniowie, którzy analizowali wpływ klimatu na plantacje owoców, będących składnikami kompotu. Młodzież omawiała też rodzaje wymaganej gleby i miejsca upraw roślin w Polsce będących składnikami potraw wigilijnych.
Podczas biesiadowania unosił się zapach pierniczków upieczonych przez prelegentki, a uczniowie wsłuchujący się w przekazywaną wiedzę rozkoszowali się ich smakiem. Zebrani mogli poczuć atmosferę zbliżających się świąt Bożego Narodzenia.
„W przeszłość przenoszą nas wspomnienia, a w przyszłość – marzenia” Herbert George Wells W…
W dniu 26 kwietna grupa 33 licealistów z klasy 2b wraz nauczycielkami: p. Emilią Piętką…
W dniu 15 kwietnia 2024 w hali Zespole Szkół nr 2 w Garwolinie został rozegrany…
Konkursy, quizy, smakołyki i spora dawka wiedzy o kulturze niemieckiej - takie atrakcje w ramach…
Celem święta jest promocja książki i czytelnictwa. Święto narodziło się w Katalonii. 23 kwietnia zmarli…
Dnia 22 kwietnia w naszej szkole odbyła się uroczystość podsumowania programu realizowanego w ramach współpracy…
This website uses cookies.